OBEZITATEA. PASUL 2

A avea un consilier bun in problema de slabit, e tot asa de important ca … ceea ce mancam!
Adevarat?!
Intradevar, printre mijloacele terapeutice folosite, psihoterapia trebuie sa fie instituita  si aplicata sistematic. Ea are in vedere modificarea anumitor obiceiuri alimentare si reeducarea comportamentului alimentar.
De asemenea, suportul psihologic va urmari crearea unor noi preocupari, care sa distraga individul supraponderal din preajma alimentelor si care sa-i mentina permanent vointa de a slabi.
Fara o cooperare bazata pe incredere si sinceritate intre individul interesat de a slabi si consilierul in nutritie, orice tentativa de a pierde kilograme va fi sortita esecului.

Deci, cooperarea deschisa si interesata a celor doua parti este decisiva pentru reusita!
In decursul acestei cooperari, prima etapa cuprinde o evaluare a starii de nutritie a individului, cu stabilirea cauzelor care au determinat vicierea comportamentului alimentar, precum si felul cum se manifesta acesta. Fara o colaborare sincera,  nu se pot evidentia anumite elemente particulare care trebuiesc demontate si inlocuite cu alte optiuni.

Aceste sunt elemente esentiale pentru a institui un tratament complet, corespunzator si in special pentru a-l urmari indeaproape.
Din punct de vedere practic, medicul trebuie sa obtina de la bolnav toate detaliile legate de comportamentul sau alimentar, sa controleze veridicitatea lor cu ajutorul celorlalti membrii ai familiei.
Impreuna cu bolnavul se vor analiza factorii care au provocat vicierea comportamentului alimentar. Persoana in cauza are un rol foarte important:  va furniza date legate de modul de viata, de munca, va detalia anumite obiceiuri si-si va recunoaste mici bucurii care-i dau satisfactii sau necazuri care-l framanta.

Etapa urmatoare presupune un examen clinic si biologic complex in urma caruia medicul reuseste sa faca un bilant al starii de sanatate sau de boala a individului. Impreuna vor puncta cauzele care au dus la cresterea ponderala. Medicul ii va explica cum a ajuns obez si in special ce trebuie sa faca pentru a slabi.
Interventia medicului in acest moment este capitala. El atentioneaza in modul cel mai ferm asupra factorilor sociali, economici, profesionali, familiali si individuali ce au avut impact asupra si au favorizat un comportament alimentar neadecvat.
Factorii sociali, economici si profesionali sunt mai greu influentabili sau deloc, in schimb factorii familiali si individuali por fi ameliorati cu succes. Intreg cercul vicios din obezitate trebuie interupt prin interventia a doua mari parghii:
            -regim alimentar restrictiv;
            -exercitii fizice.
De cele mai multe ori, din cauza existentei apetitului exagerat, apare nevoia de a-l inhiba cu ajutorul prescrierii de medicamete anorexigene.

Acestea fac parte din masurile de prima urgenta in tratamentul obezitatii. Ulterior se incepe un proces de rationalizare a actului alimentar, ca si a modului de viata, prin demontarea acestor factori care au contribuit la instalarea obezitatii.

Pana la atingerea greutatii ideale, slabirea va fi un proces continuu, dar ea va fi intrerupta de perioade de stationare. Acestea nu trebuie sa-l descurajeze pe individul in cauza. Orice castig in aceasta lupta trebuie evidentiat si trebuie folosit pentru a alimenta pe mai departe dorinta individului de a slabi, incurajandu-l si impulsionandu-l.

Comentarii

Postări populare