RATIA PROTEICA A REGIMUL DE SLABIT
Simplul fapt de “privare” a organismului de aceste
principii importante, are rolul de a face individul in cauza sa se simta “slabit”,
adeseori senzatia fiind foarte aproape de realitate, insa fara nicio legatura
cu stratul de tesut adipos.
Importanta ratiei proteice este covarsitoare: in
primul rand s-a constat stiintific ca in obezitate exista o tulburare a metabolismului
proteic, marcata de o tendinta la disproteinemie, tendinta ce apare direct
proportional cu gradul obezitatii.
Apoi -fapt deloc de neglijat! - proteinele au un rol
important in reglarea apetitului, scaderea aportului de proteine ducand la cresterea
apetitului.
Acest fapt il gasim exemplificat la persoanele care tin posturile religioase si se alimenteaza intr-un stil haotic, fara a tine cont de calitatea hranei. Se concentraza pe gradul de satietate general si nu aduc prin alimentatie un aport de proteine de origine vegetala corespunzator in masa zilnica. La aceste persoane, mai ales ca regimul se intinde pe perioade mai lungi de timp, se remarca un apetit crescut, cu o senzatie de “foame permanenta”.
Acest fapt il gasim exemplificat la persoanele care tin posturile religioase si se alimenteaza intr-un stil haotic, fara a tine cont de calitatea hranei. Se concentraza pe gradul de satietate general si nu aduc prin alimentatie un aport de proteine de origine vegetala corespunzator in masa zilnica. La aceste persoane, mai ales ca regimul se intinde pe perioade mai lungi de timp, se remarca un apetit crescut, cu o senzatie de “foame permanenta”.
Daca vom ignora acest lucru, riscul pe care il
asumam va fi utilizarea proteinelor proprii. Adica acea “slabire” a tesutului
muscular marcata ca o “slabire generala”, fara afectarea stratului de grasime
de depozit, adica a tesutului adipos.
Asadar, in regimul
dietetic al obezitatii vorbim de o “ratie minima de proteine”, obligatoriu. Mai
mult decat atat, vorbim de o ratie de proteine care sa fie de valoare biologica
mare. Cu alte cuvinte, nu se face cura de slabire sanatoasa in lipsa carnii de
la masa!
Bineinteles ca din aceeasi categorie, cea a proteinelor de origine animala, putem considera si laptele, produsele lactate, pestele, etc.
Comentarii