ALIMENTE PERMISE SI INTERZISE IN OBEZITATE


        
Din meniul unui individ care doreste sa piarda in greutate, sunt eliminate, pe cat posibil, sau cel putin restrictionate, produsele alimentare cu valoare energetica mare, in special amilaceele, zaharurile, grasimile.

Din acest punct de vedere, alimentele sunt de fapt impartite in doua mari categorii: alimente care pot fi consumate fara restrictii severe si alimente care, pentru bune rezultate, sunt considerate “interzise” obezilor.

                Dintre alimentele fara restrictii severe fac parte:

-proteinele animale: orice carne slaba de vaca, vitel, miel, pasare, peste slab de rau (salau, lin, stiuca), oua tari, iaurt cu continut mic de grasime (2% maxim, recomandate cele cu continut in grasime de 0,1 sau 1%), laptele degresat (0,1%) si cel semidegresat (1,5%), urda, branza de vaci nesarata slaba;
-proteinele vegetale: ciupercile, radacinoasele crude, zarzavaturile si legumele cat mai crude, fructele proaspete (in afara de cele interzise!);
-grasimile: uleiurile vegetale, untul in cantitati mici;
-glucidele: permise numai prin aportul din legume si salate, din fructe (mere verzi, acrisoare, cum este soiul Granny Smith sau cele cu continut in glucide mai mic), grep-fruit-uri, cirese, pepeni, visine, caise;
-lichidele: sifonul, sucul de fructe neindulcit, compoturi cu zaharina, sucul de legume, laptele degresat;
-sarea: cat mai putin, sub cele 5 grame.
                Alimentele considerate a fi interzise obezilor:


-proteinele animale: mezelurile, carnurile grase, pestele gras, afumaturile, branzeturile grase, cascavalul;
-proteinele vegetale: fasolea, lintea, mazare;
-grasimile: frisca, smantana, slanina, cremele, aluaturile cu unt (gen Fornetti, foietajele), sosurile cu rantas, fructele oleaginoase cum sunt alunele, nucile, castanele, migdalele;
-glucidele: painea in cantitate mare, cartofii si pastele fainoase in cantitate mare, prajiturile de cofetarie, produsele de  panificatie, fructe ca: prune, struguri, stafide, banane, curmale si alte fructe uscate;
-lichidele: bauturile carbogazoase cu continut de zahar, siropurile, alcoolul de orice fel, laptele integral, supele si ciorbele facute cu galusti de gris, fidea, paste, lichiorurile.

Comentarii

Postări populare