ALIMENTE PERMISE SI INTERZISE IN OBEZITATE
Din meniul unui individ care doreste sa piarda in greutate, sunt eliminate, pe cat posibil, sau cel putin
restrictionate, produsele alimentare cu valoare energetica mare, in special
amilaceele, zaharurile, grasimile.
Din acest punct de vedere, alimentele sunt de
fapt impartite in doua mari categorii: alimente care pot fi consumate fara
restrictii severe si alimente care, pentru bune rezultate, sunt considerate “interzise”
obezilor.
Dintre alimentele fara restrictii severe
fac parte:
-proteinele animale: orice carne slaba de vaca,
vitel, miel, pasare, peste slab de rau (salau, lin, stiuca), oua tari, iaurt cu
continut mic de grasime (2% maxim, recomandate cele cu continut in grasime de
0,1 sau 1%), laptele degresat (0,1%) si cel semidegresat (1,5%), urda, branza
de vaci nesarata slaba;
-proteinele vegetale: ciupercile,
radacinoasele crude, zarzavaturile si legumele cat mai crude, fructele
proaspete (in afara de cele interzise!);
-grasimile: uleiurile vegetale, untul in
cantitati mici;
-glucidele: permise numai prin aportul din
legume si salate, din fructe (mere verzi, acrisoare, cum este soiul Granny Smith sau cele cu continut in glucide mai mic), grep-fruit-uri, cirese, pepeni, visine, caise;
-lichidele: sifonul, sucul de fructe neindulcit,
compoturi cu zaharina, sucul de legume, laptele degresat;
-sarea: cat mai putin, sub cele 5 grame.
-proteinele animale: mezelurile, carnurile
grase, pestele gras, afumaturile, branzeturile grase, cascavalul;
-proteinele vegetale: fasolea, lintea, mazare;
-grasimile: frisca, smantana, slanina, cremele,
aluaturile cu unt (gen Fornetti, foietajele), sosurile cu rantas, fructele
oleaginoase cum sunt alunele, nucile, castanele, migdalele;
-glucidele: painea in cantitate mare, cartofii
si pastele fainoase in cantitate mare, prajiturile de cofetarie, produsele
de panificatie, fructe ca: prune, struguri, stafide, banane, curmale si alte fructe uscate;
-lichidele: bauturile carbogazoase cu continut
de zahar, siropurile, alcoolul de orice fel, laptele integral, supele si
ciorbele facute cu galusti de gris, fidea, paste, lichiorurile.
Comentarii